10 Aralık 2012 Pazartesi

AŞURE

Çocuklarımla geçirdiğim muhteşem bir haftanın ardından herkeze merhaba, hicri takvime göre yeni yılın ilk ayı olan Muharrem ayı aynı zamanda içinde birçok kutsal olayı barındırıyor. Tabiki bu olaylara değinmeyeceğim, fakat büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarı ile bu ay içinde yapılan aşurelerin evimize bereket getireceği, komşularımıza ve yakınlarımıza dağıttımızda ise Allah katında sevabının olduğu gibi güzel inanışlarımız var, ve çok şükürki bu yıl banada yapmak kısmet oldu. Muharrem ayının bitmesine sayılı günler kala hala aşure yapmayan ve yapmak isteyenler için işte tarifi...

MALZEMELER
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru üzüm (sarı)
250 gr kuru kayısı
250 gr kuru incir
1 adet elma
1 adet ayva
1 su bardağı süt
2 su bardağı ( damak tadınıza göre artırıp eksiltebilirsiniz) toz şeker
1 adet portakal kabuğu rendesi
3 adet tane karanfil
1 su bardağı fındık içi (aşurenin içine)
Aldığı kadar su
Ve süslemek için ceviz, fındık, nar vs... isteğinize kalmış.

HAZIRLANIŞI
Geceden nohut, fasülye ve aşurelik buğdaylarımızı ıslatıyoruz. Nohut ve fasulyemizi aynı anda düdüklü tencerimizde iyice yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz aynı zamanda geniş bir tencereye bol su ile aşurelik buğdaylarımızı alıyoruz ve özleşmeye başlayınca içine haşlanmış olan nohut ve fasulyemizi atıyoruz, (fasulye ve nohut haşlanana kadar aşurelik buğday kıvam almış oluyor) karanfillerimizide tenceremize ekleyip 10-15 dk pişirdikten sonra üzümümüzü ekliyoruz sırası ile 10 dakikalık aşamalarla kayısımızı küçük küçük doğradığımız ayva ve elmamızı ekliyoruz eğer tenceremiz küçük gelirse 2 tenceyereye bölebilirsiniz ben 2 tencerede pişirdim. suyu azaldıkça üzerine su ilave ediyoruz (çok katı olursa dibine yanabilir dikkat edelim)  küçük küçük doğradığımız incirlerimizide ekleyip 10 dk kadar kaynattıktan sonra 1 su bardağı sütümüzü ve portakal kabuklarımızıda ekleyelim 10 dakika sonra fındıklarımızı ve şekerimizide ilave edip şeker ayarını ve kıvamını kontrol edelim (toplamında ortalama pişirme süresi haşlamalarla birlikte 3 saat kadar sürüyor) ve tenceremizin altını kapatıp kaselerimize alalım biraz ılıyınca istediğimiz gibi süsleyebiliriz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder