26 Ocak 2013 Cumartesi

ARABAŞI


Özellikle Kayseri, Sivas ve Yozgat yörelerinin geleneksel bir lezzeti olan arabaşı kış akşamlarının vazgeçilmez lezzetleri arasında... Benimde sık sık yaptığım bu güzel yemek, ben yemek diyorum ama, aslında bir yemekten ziyade ara sıcak olarak, özellikle soğuk ve uzun kış gecelerinde, akşam yemeğinden sonra tüketilen bir lezzet... Yapımında bölgesel olarak küçük farklılıklar oluşsada genel itibari ile aynı olan arabaşının benim mutfağımdan tarifi şöyle...

MALZEMELER
Çorbası için
1 adet tavuğun yarısı (haşlanmış)
Tavuğun haşlama suyu
Yarım çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates salçası (dileyen biber salçasıda ilave edebilir, çocuklarım acı sevmediği için ben eklemiyorum)
Damak tadınıza göre Tuz, Karabiber, Pul biber

Hamuru için
5 su bardağı su
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Not: Bu ölçüler 4 kişilik siz dilerseniz tüm tavuk ve diğer malzemeleri 2'ye katlayarak yapabilirsiniz.

HAZIRLANIŞI
Öncelikle hamurumuzu yapalım 4 su bardağı suyumuzu bir tencereye alıp kaynamaya bırakalım bu arada 1 su bardağı su ve 1 su bardağı unumuzu iyice çırpalım, tuzumuzuda ekledikten sonra kaynayan suyumuza yavaş yavaş ilave ederek göz göz oluncaya kadar kaynatalım ve ıslattığımız tepsimize döküp (ben yuvarlak borcam kullandım) soğumaya bırakalım. Çorba için sıvı yağımız ve unumuzu derin bir tencerede kavurduktan sonra içine salçamızıda katıp bir iki çevirelim ve haşladığımız tavuğun suyunu ekleyip pürüzsüz bir kıvam alması için çırpma teli ile iyice karıştıralım, Tavuğun suyu az gelirse çorbanın kıvamına göre biraz daha ilave edelim ve kaynamaya bırakalım bu arada haşladığımız tavuklarımızı didikleyip kaynayan çorbamıza katalım, tuz ve baharatlarımızıda ilave edip 10-15 dakika kadar kaynatalım. Hamurumuz iyice soğuduktan sonra (Eğer iyice soğumaz ise hamur yerinden kalkmaz+ hamuru bir gece önceden hazırlanabilir) dilerseniz dilimleyerek çorbamızın yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder